6 Sigma Metodu ve Yalın ile Entegrasyonu
6 Sigma Nedir?
Yalın 6 Sigma İyileştirme araçları ve problem çözme tekniklerinin bütününü temsil etmektedir. Dünya çapında kalite demek olan ve uzun dönemde 3.4 ppm hata oranını hedefleyen süreç yeterliliğinin istatistiksel olarak ölçümüdür. Müşteri odaklı çalışılarak kalite iyileştirmelerinin önceliklendirilmesini sağlar. Dünya çapında kalite lideri olan şirketler tarafından is filozofisi ve stratejisi olarak kullanılmaktadır.
1980’lerin ortasında Motorola tarafından, Japon kalite fikirleri ve kontrol sistemlerinin süreçlerde uygulanması için geliştirilmiştir. Mevcut problemleri çözmek, altı sigma kalitesinde yeni ürün ve süreçler tasarlamak için oluşturulmuş, kendini kanıtlamış bir proje yönetim yaklaşımıdır. Uygulayan şirketlere çok belirgin finansal kazançlar sağlamıştır.§Yararları duyuldukça, üretim sektörlerinden hizmet sektörlerine doğru yayılmıştır. Altı Sigma, uygulayan ana sanayilerden yan sanayilerine doğru yaygınlaşmıştır.
6 Sigma İyileştirme araçları ve problem çözme teknikleridir. Dünya çapında kalite demek olan ve uzun dönemde 3.4 ppm hata oranını hedefleyen süreç yeterliliğinin istatistiksel olarak ölçümüdür. Müşteri odaklı çalışılarak kalite iyileştirmelerinin önceliklendirilmesini sağlar. Dünya çapında kalite lideri olan şirketler tarafından is filozofisi ve stratejisi olarak kullanılmaktadır.
Şirket süreç ve ürünlerini iyileştirmek için Motorola, Texas Instruments, Alied Signal, General Electric, Boeing ve Sony gibi firmalar tarafından başarıyla kullanılan kalite iyileştirme metodolojisidir.
3,4 ppm şirketinizde, süreçlerinizde 1.000.000 (1 Milyon) kez yaptığınız bir işde yalnızca 3,4 kez hata yapıyorsunuz anlamına gelmektedir. ppm= parts per million anlamına gelmektedir. Tabi 6 sigma aslında tek başına bir yöntem olmamak ile beraber bir çok kalite, istatistik, sürekli gelişim yöntemini içinde bulunduran bir proje yönetim metodolojisidir.
Yukarıdaki resim iş dünyasını temsil etmekte, elmalar ise şirketleri ve yükseklikleri kalite seviyelerini göstermekte. 2σ seviyesi basit mantık yöntemleri ile iyileştirilebilmekte. 3σ seviyesi kaizen, israf azaltılması gibi yöntemler ile iyileştirilebilmektedir.
Ama şekilde de görüldüğü gibi 6 sigma seviyesine çıkılmak isteniyorsa mutlaka 6 sigma metodolojisi ile ürün dizaynı yapılmalıdır.
6 Sigma projeleri veriye ve istatistiğe odaklanır. Problemi istatistiksel bir olgu olarak tanımlar ve mutlaka yapılan iyileştirmelerinde sonuçlarını istatistiksel olarak görmek ister.
Yalın üretim ise veri ve istatistiksel yöntemleri temel alsada verisel olarak ölçülemeyen iyileştirme araçlarıda kullanır. Bu yüzden iki temel iyileştirme kuralı birleşerek ana yalın 6 sigma yöntemler bütününü kullanmaktadır.
6 Sigma Yalın Entegrasyonu herhangi bir standart veya bir kuruluş tarafından yayınlanan bir olgu değildir. Bu yüzden şirketlerin yalın 6 sigma uygulamalarında ufak değişiklikler görülebilir.
Yalın 6 Sigma Araç ve Gereçleri nelerdir?
•Yalın 6 Sigma Metodolojisi ve Temel Kavramlar
•DMAIC TÖAİK Metodolojisi
•Proje Beyanı
•Paydaş Analizi
•İletişim Planı
•VOC (Voice of Customer) — VOB (Voice of Business)
•Kano ve Gruplama Teknikleri
•CTQ Diagrams
•SIPOC
•Casue & Effect Analizi
- FMEA
- Veri Toplama Planı
- Temel İstatistik — Normalite
- Ölçüm Sistemi Analizi MSA-Measurement System Analysis
- Gage R&R
- Grafiksel Analizler
- Yetenek Analizleri
- Değer Akış Şeması — Value Stream Map VSM
- Cp, Cpk
- DPMo
- Detaylı Proses Haritası
- 5S
- Hızlı Setup
- Çoklu Değişken Analizi
- Güven Aralıkları
- Korelasyon
- Hipotez Testleri
- T Testleri
- F Testleri
- Ki Kare Testleri
- ANOVA
- Kanban ve Çekme Sistemleri
- Çoklu Regresyon
- Proses Haritası
- Deney Tasarımı
- Tam Faktöryel Deneyler
- Çözüm Önerileri
- Kaizen
- İyileştirme Planları
- Lojistik Regresyon
- Çıktı Optimizasyonu
Tabiki bu yöntemlerin hepsi her iyileştirme projesinde kullanılmayacaktır. 6 Sigma Yalın Entegrasyonu dahilinde proje adımlarına göre kullanılan yöntemler farklılık gösterecektir.
Yalın 6 Sigma Proje Adımları
Define — Tanımlama
Measure — Ölçme
Analyse — Analiz
Improve — İyileştirme
Control — Kontrol
adımlarında oluşmaktadır.
Yalın 6 Sigma projelerini herkes yürütebilir mi?
Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi yalın 6 sigma projeleri hem istatistiksel hemde proje yönetimi açısından bilgi gerektiren iyileştirme metodolojileridir.
Bu yüzden herkesin direkt olarak proje yapıyor olması metodoloji açısından uygun olmamak ile beraber mentorük temel alınması gerekmektedir. Kuşak denillen kavramlar işte bu noktada ortaya çıkmaktadır.
Bir proje düşünüldüğünde
Sarı Kuşak: Projede belirli başlı görevleri yerine getiren kişiler olabilir.
Yeşil Kuşak: Projeleri takip eden ve yürüten kişiler olabilir.
Siyah Kuşak: Projeleri takip eden ve yürüten kişiler veya projeler için yeşil kuşaklara mentörlük eden kişiler olabilir.
Uzman Kara Kuşak: Projelerde yeşil veya siyah kuşaklara mentörlük eden aynı zamanda yeşil kuşak, kara kuşak eğitim programları ile proje liderleri yetiştiren kişiler olmaktadır.