Performans Yönetimi / Balance Scorecard
Performans yönetimi; şirket dahilindeki süreçlerin ve süreçleri yürüten insanların performanslarının değerlendirilmesi sürecidir. Her ne kadar basit bir olgu gibi düşünülsede aslında performans yönetimi şirketlerdeki en zorlu işlerden birisidir.
Çünkü günümüzde şirketlerde çalışanlar üzerinde yapılan anketlerde aldıkları ücretlerin kesinlikle performanslarını yansıtmadıklarını söylediklerini göreceksiniz.
Şirket süreçlerini özelliklede çalışanların performanslarını veri bazlı sayısal bir sisteme düşündürmek oldukça zor fakat şirket çıkarları açısından da bir o kadar önemlidir.
Performans yönetimi sistemi kurulurken temel yapı, şirket hedefleri, çalışan hedefleri, onay stratejisi ve ödüllendirme hiyararşisi ile yürütülmelidir. Bu hiyararşii aşağıdaki şekilde kurulabilir.
1- Şirket Üst Yönetimi çalışanlarına yıllık — 3 yp / 3 Yıllık — 4 YP / 4 Yıllık gibi hedeflerini duyurmalıdır ve çalışanlar şirket stratejisi hakkında bilgi sahibi olmalıdır.
2- Şirket Hedefleri doğrultusunda orta düzeyli yöneticiler (örn: Müdür) kendilerine şirket hedefi ile paralel bir hedef koymalıdırlar ve bu hedefler şirket yönetimi tarafından onaylanmalıdırlar.
3- Çalışanlar orta düzey yöneticilerin hedefleri ile paralel bir hedef koymalıdırlar ve bu hedefler yöneticileri tarafından onaylanmalıdırlar.
4- Tabiki bütün çalışanlar bu hedefin gerçekleşmesi durumunda bir ödül mekanızmasının yürütülmesini bekler. Çalışanlara bu ödül mekanızması açıkça anlatılmalıdır.
Performans yönetiminin amacı tabiki şirketin başarıya ulaşmasıdır. Performans yönetimi ile elde edilebilecek diğer kazanımlar:
Şirket başarısı
Çalışan memnuniyeti
Sosyal sorumluk çerçevesinde adalet
Kurumsal Yönetim
İşte bizim yukarıda bahsetmeye çalıştığımız şirket hedeflerinin sayısal verilere dönüştürülmesine Balance Scorecard, bütün kademelerde performans yönetimi uygulanmasına ise 360 Derece Performans Yönetimi denilmektedir.
360 Derece Performans Değerlendirme
Firmanızın her alanında uygulanabilecek bir değerlendirme yapmak ve şirket performansını ortaya koymak.
Balance Scorecard
Şirket stratejilerinin finansal kriterler ile ölçülebilir verilere dönüştürülmesidir.
Tabiki bu performans yönetiminin değerlendirilmesi ve çalışanlar üzerindeki etkiside incelenmeli ve sistem bu incelemelere göre revize edilmeli ve geliştirilmelidir. Geri Bildirimler aşağıdaki şekilde yapılmalıdır
- Şirket içi Memnuniyet Anketi
- Performans Değerlendirme Görüşmeleri — PDP