Akıllı veYeşil Enerji için ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi
Enerji yönetim sistemi; kurumların kullandıkları, harcadıkları enerjileri tanımlamaları, takip etmeleri, parametre oluşturdukları ve enerji harcamalarını optimize ettikleri kurallar bütünüdür.
Enerji yönetimi enerjinizi en güncel yöntemler ile takip ettiğiniz değil, enerji tüketimini ne kadar azalttığınız ve tükettiğiniz enerjinin ne kadarını yenilenebilir enerji kaynaklardan tükettiğiniz olmalıdır.
IS 50001 Enerji Yönetimi sisteminde bahsedilecekse aşağıdaki kavramların anlaşılabilir ve uygulanıyor olması gerekmektedir;
Spesifik Enerji Tüketimi: Enerji Tüketiminin ürün /hizmet başına belirlenmesi ve istatistiksel proses kontrol ile takip edilmesidir. (Örn: Üretilen Adet / Tüketilen Enerji)
TEP (Toplam Eşdeğer Petrol): Tüketilen enerji miktarının tek ölçüm birimine çevrilmesidir. (Elektrik — TEP, Doğalgaz — TEP, Petrol — TEP)
Enerji Referans Noktası: Enerji tüketiminin spesifik enerji tüketimine göre normal şartlarda altında aşılmaması gereken noktadır.
Enerji Performans Noktası: Enerji yönetiminin yapılabilmesi için belirlenen performans noktalarıdır.
ISO Enerji yönetimi temel prensibi olarak şirketlerin yapması gerekenler;
- Yönetimin sorumluluğu
- Enerji politikası
- Enerji planlaması
- Uygulama ve işletim
- Kontrol etme
- Yönetimin gözden geçirmesi
- Enerji Yönetimi Uygulamaları
- Enerji yoğunluğu hesabı
- Enerji Verimliliği
- Spesifik Enerji Tüketimi
- Enerji Referans Noktaları
- İstatistiksel Proses Kontrol ve Scada Yöntemleri
Ülkemizde Çimento, Demir Çelik vb Sektörler için ISO 50001 Enerji Yönetim sistemi zorunlu hale getirilmiş olmak ile beraber bunun yanında Enerji Verimliliği projeleri yapan firmalar Devlet Desteklerinden yararlanabilmektedir.
Ayrıca ülkemizde Enerji Yönetim Sistemi kurması gereken firmalar >1000 TEP harcaması olan firmalardır. Yukarıda da belirttiğimiz gibi TEP Toplam eşdeğer petrol birimi olmak ile beraber bütün enerji birimlerinin dönüştürülerek hesaplanan enerji toplam birimini göstermektedir.