Anahtar kelimenizi girin

post

Toplam Kalite Yönetiminin Firmalarda oluşturduğu etkiler nelerdir?

Toplam Kalite Yönetiminin Firmalarda oluşturduğu etkiler nelerdir?

Günümüzde Toplam Kalite Yönetimi denilince akla gelen ilk kelimelerden bir tanesi ISO 9001 olmaktadır. Toplam Kalite Yönetiminin önemli ve ilk adımlarından birisi ISO 9001 belgelendirmesidir. Anca Toplam Kalite Yönetimini ISO 9001 ile sınırlamak pek doğru olmaz. Aslında Toplam Kalite Yönetimi firmaların bünyesindeki özellikle kaliteyi ve sürekli gelişim felsefesini etkileyen süreçlerin ele alınması, tanımlanması, ölçülmesi ve özellikle sürekli geliştirilmesine yönelik yapılan faaliyetlerin bütünüdür.

Firmaların günümüz dünyasında deneyimlediği temel faktörler artık maliyet, zaman ve kalite olmaya başladı. Markaların sadece kaliteli olması yetmemektedir, hem maliyetlerinin optimum hemde hizmetlerinin hızlı olması gerekmektedir. Günümüzdeki müşteri çerçevesi artık satın aldığı markaları onların terk etme sebeplerini söylemeden bırakmaktadır. Terk etme sebeplerinin %5–10 arasında olduğu istatistikler ile ortaya konulmuştur.

Çıkarılması gereken sonuç müşterilerimiz ile onların istek ve şikayetlerini anlayabilmek için etkileşim halinde olmalıyız. Müşterilerimiz neredeyse her gün rakipler tarafından kazanılmaya çalışılmakta.

İster B2C (Business to Customer- Son Kullanıcı ile iş yapan) ister B2B (Business to Business-işletmeler ile iş yapan) segmentinde çalışılan bir firma olalım müşteri istekleri her şeyin önünde yer almalı. Müşterinin giderek daha fazla şımarıklaştığını unutmamalısız.

Şimdi Toplam Kalite Yönetimi adımlarından sizlere bahsedelim.

1-Self Assesment — Şirketin Kendisini Değerlendirmesi

Şirket dışındaki çevreye (Rakip, Çevre, Yasal Kurumlar) bakıldığında Güçlü ve Zayıf yönlerin belirlenmesi ve aksiyonların alınması.

Şirket içindeki çevreye (çalışanlar, sistem, Yönetim) bakıldığında Fırsat ve Riskli yönlerin belirlenmesi ve aksiyonların alınması.

2- Management System — Yönetim Sistemlerini Kurulması

Güçlü bir yönetim sistemi, her zaman size süreçlerinizi kontrol altında tutmanızı sağlar. Yönetim sistemlerinin faydaları,

3- Sürekli Gelişim Metotlarının Kullanılması

Sistemin kurulması ve kontrol altına alınması adımından sonra artık sürecin sürekli işletilmesi gerekir. sistemlerin, süreçlerin sürekli gelişimi için kullanılacak araçlar;

yazımızı bitirmeden şunu belirtmek isterizki geçtiğimiz yüzyılda 70–80 sene olan şirket ömürleri günümüz değişimlerinin hızı ile 15–20 sene civarına inmiştir. Bu hiçbir zaman sabit kalınmaması ve sürekli ileriye gitmemiz gerektiğini göstermektedir.

Kalite Yöneticiliği Sertifika Programı

Bir cevap yazın

Your email address will not be published.